ponedjeljak, 8. siječnja 2018.

Vremeplov kolač

Posted by RECEPTICI on siječnja 08, 2018 | No comments

Ovaj kolač je na čekanju od maja 2015. godine! Recept mi je još tad stigao elektronski iz Novog Sada, a moja draga Olja koja ga je poslala je rekla da je jedan od najboljih voćnih kolača koji je jela. U potpunosti slažem sa njom, takođe i oni koji su ga probali - kolač je fantazija, osvežavajući i aromatičan, sa ukusom voća, putera, pečenog badema (koji pomešan sa šećerom krcka pod zubima) i sa mirisom cimeta. Nisam sigurna da li je ime kolača povezano sa čuvenom poslastičarnicom "Vremeplov" iz Novog Sada - gledajući njihove kolače ni ovaj, a ni neki sličan nisam našla među njima. Obzirom da mi ga je Olja poslala pod ovim imenom, ne menjam ga..

Sastojci
Sastojci za pravougaoni kolač - kore:
250 gr putera
200 gr šećera
2 vanil - šećera
250 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
4 žumanca

premaz:
4 belanca
150 gr seckanih badema
1 kašika šećera
2 vanil - šećera
1 kašika cimeta (može i samo kašičica)

fil:
500 gr kisele pavlake min. 20%mm (ili povećati na 700 gr)
120 gr šećera (ili povećati na 180 gr)
300-400 gr mešavine crvenog voća (ili povećati na 500 gr)

Priprema
Iako se po Oljinom receptu pravi kao veliki pravougaoni kolač koji se slaže u tepsiju za đuveč (takozvanu đuvečaru), ja sam sebi zacrtala da ga napravim kao svoju rođendansku tortu, naravno okruglu.. Odvojeno sam pekla dve kore, malo povećala fil i sve složila pomoću podesivog kalupa - prstena.* U okviru ovog recepta su data uputstva za obe mogućnosti - i za pravougaoni, a i za manji okrugli kolač-torticu..
1.
Zamesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti ga u frižideru pola sata/sat da se stegne. Razvući ga u veliki pleh od rerne prekriven papirom za pečenje.
2.
Testo premazati sa 4 ulupana belanceta (ovaj deo je pipkav jer se sneg pri mazanju razdvaja!) i posuti seckanim bademom, šećerom, vanil-šećerom i cimetom (ja sam sve pomešala u činijici, pa posipala po belancima). Peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C, pa odmah smanjiti na 180°C. Na pola pečenja pokriti folijom da ne gori.
3.
Ispečeno testo preseći na dva dela dok je još toplo. U pravougaoni kalup (ili đuvečaru) staviti prvu koru, premazati pavlakom pomešanom sa šećerom, pa pobacati voće odozgo. Prekriti drugom korom i ovlaš pritisnuti da se zalepi na fil. Uviti sve u streč foliju i staviti u frižider da se ohladi.
4.
*Kolač na slikama je od pola mere, a svaka kora je posebno pečena u okruglom kalupu prečnika 22 cm. Gornju koru sam još toplu isekla na parčad (mada se ceo kolač lepo seče i kada odstoji) i poređala na fil. Povećala sam pavlaku i voće (350 gr pavlake + 90 gr šećera + 250 gr voća) i bojala se da će fil da curi, jer je pavlaka pomešana sa šećerom bila prilično retka. Na slikama se vidi da se preko noći u frižideru sve lepo steglo, pa slobodno povećati originalne mere ukoliko želite bogatiji fil (napisala sam u sastojcima povećanu gramažu u zagradi), mada mislim da je i sa manjom količinom kolač jednako ukusan.

5.
Okrugle kore obavezno nadevati u kalupu na rasklapanje u kome su se pojedinačno pekle, ili koristiti podesivi kalup bez dna (kako sam ja)!  Umesto mešavine crvonog voća mogu se koristiti i samo višnje..


https://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar