Posted by RECEPTICI on siječnja 21, 2018 | No comments
Recept za domaći tartar sos
Postoji puno ljubitelja tartar sosa. Ako volite morske plodove, tartar sos je verovatno jedan od vaših omiljenih umaka, a da li ste ikad probali domaći tartar? Ovaj recept za tartar sos donosi vam savršen balans kremaste teksture, slanog, kiselog i slatkog ukusa, a osim uz ribu, možete ga koristiti kao dodatak mesu i mnogim jelima.
Šta je tartar sos? To je začin, preliv i umak, kom je osnova majonez, kom se dodaju drugi sastojci. Recepti za tartar sos se mogu malo razlikovati, ali uglavnom se na bazu dodaju crni luk, kiseli krastavci, začinsko bilje i sok od limuna.
Kao i svi drugi sosevi, umaci i prelivi, i za tartar sos važi isto pravilo – on može biti dobar i zdrav, ako se pravi od dobrih i zdravih satojaka. E sad, pošto se tartar sos pravi od majoneza i kiselih krastavaca, to može biti problematično, jer se u njima često nalaze neželjeni dodaci poput aditiva, pojačivača ukusa i boja i konzervanasa. I, fabrički pravljenim kiselim krastavcima se često dodaje puno šećera.
U ovom receptu za tartar sos, nalaze se samo najbolji sastojci: domaći majonez i kiseli krastavci sa mirođijom, koji su puni probiotika, što zaista podiže ukus ovog umaka na novi nivo. A za sve vas koji ste na paleo dijeti, ne brinite, mislili smo i na vas. Pre nego što nastavite sa čitanjem, treba da znate da iako većinu posla treba da obavite sami (umesto da samo kupite sastojke), priprema tartar sosa nije teška i vredno je truda, pošto ćete dobiti svež ukus koji ne možete naći ni u jednom kupovnom sosu.
Šta se slaže uz tartar sos?
Tartar sos se, još od XIX veka, nalazi u mnogim kuvarima. Ime je dobio po francuskom nazivu za ovaj preliv: „sauce tartare“.
Tartar sos se najčešće jede u kombinaciji sa ribom i morskim plodovima, ali se slaže uz mnogo drugih jela i mesa. Razmišljate uz koje biste jelo mogli da poslužite domaći tartar sos? Evo nekih predloga:
pečena riba
riba sa roštilja
riblji takos
pljeskavice svih vrsta (od goveđe do vegetarijanske)
sendvič
pomfrit od slatkog krompira
pečeni (i pekarski) krompir
salata (kao preliv)
čips od povrća (kao što su kelj i tikvice)
pečeno povrće
Tartar sos recept
Kako se pravi domaći tartar sos ?
Zašto biste kupovali tartar sos u prodavnici, kada ga možete napraviti, brzo i jednostavno? Ovaj tartar sos se može napraviti za samo pet minuta. A kako se pravi? Recept za tartar sos je jednostavan, kada pripremite sve sastojke, samo treba da ih ubacite u blender i sjedinite.
Od sastojaka su vam za početak potrebni iseckani kiseli krastavci i crni ili ljubičasti luk.
Prvo možete ubaciti čvrste sastojke u blender, kao što su kiseli krastavci i luk.
Zatim, dodajte par češnjeva belog luka.
Ključni sastojak, koji čini osnovu svakog tartar sosa je sledeći: domaći majonez ili kvalitetan kupljeni majonez, ako nemate vremena.
Svi sastojci su sada u blenderu. Uključite ga da radi sve dok se sastojci dobro ne pomešaju i sjedine.
tartar sos recept
Recept za domaći tartar sos
Za: 12-14 porcija
Tartar sos astojci:
1 šolja majoneza ili domaćeg ili kupljenog
1 šolja domaćih kiselih krastavaca
1 kašika mirođije (imate je u svim marketima)
1 kasikica soka od limuna
1 kašikica šećera
¼ kašikice sveže mlevenog crnog bibera
2 kašike iseckanog crnog ili ljubičastog luka
2-3 češnja belog luka
Tartar sos priprema:
Stavite sve sastojke u blender i mešajte na najvećoj brzini. Kada se svi sastojci dobro promešaju i sjedine, tartar sos je spreman.
Poslužite i uživajte!
Kalorije i nutritivne vrednosti tartar sosa
Jedna porcija domaćeg tartar sosa sadrži oko:
140 kalorija
0,6 grama belančevina
15,6 grama masti
1 gram ugljenih hidrata
manje od 1 grama vlakana
0 grama šećera
140 miligrama natrijuma
14,7 miligrama holesterola
4,3 mikrograma K vitamina (5,4% od ukupne dnevne vrednosti)
Kao što je rečeno, jedan od razloga zbog kojih je ovaj tartar sos zdraviji od kupovnog je taj što u našem receptu ima malo šećera po porciji, što je odlična vest za vas koji pazite na liniju i nivo šećera u krvi.
Zahvaljujući domaćim kiselim krastavcima sa mirođijom, ovaj tartar sos sadrži primetnu količinu vitamina K, koji je izuzetno važan za naš organizam. Glavni razlozi zbog kojih je K vitamin bitan za naše zdravlje su njegova uloga u zgrušavanju krvi i održavanje koštane mase. Kiseli krastavci sa mirođijom su i dobar izvor probiotika koji su važni za zdravlje stomaka.
0 komentari:
Objavi komentar