Posted by RECEPTICI on siječnja 08, 2018 | No comments
Batat je mnogo zdraviji od običnog krompira. On potiče iz Južne Amerike, gde se uzgaja skoro 5.000 godina. Važi za jednu od osnovnih namirnica u ishrani tamošnjeg stanovništva. Odatle se polako širio po tropskoj regiji, a onda je počeo okupirati i vrtove u predelima s hladnijom klimom. Danas se, zbog izvanrednog ukusa i lekovitih svojstava, sadi sve masovnije. U poslednje vreme za slatki krompir zainteresovali su se i naši uzgajivači. Ipak, po svemu sudeći, proteći će još dosta vremena dok se ovo povrće ne ustali na domaćim trpezama. U nastavku saznajte za šta je sve batat krompir dobar, te kako od istog možete pripremiti sveža i ukusna jela. Batat nutritivne vrednosti i lekovitost Po ukusu batat krompir je vrlo prijatan, najviše nalik slatkoj bundevi. Njegov duguljasti mesnati koren bele, narandžaste ili ljubičaste boje sadrži ogromnu količinu antioksidansa i vrednih nutrijenata. Izuzetno je hranljiv i zdrav. Širom sveta ga nazivaju slatki krompir, batat to svakako nije. On ne pripada tom popularnom povrću, nisu čak ni u rodu. Zajednički im je samo krtolast koren i to što se manje-više pripremaju na isti način. Sve ostalo, a tu spadaju nutritivni sastav i lekovitost, ide u prilog njemu. Ova biljka je u našim krajevima poznatija je više kao dekorativna puzavica nego kao hrana. Manje je
poznato da se za jelo može koristiti i mlado lišće batata, takođe bogato hranljivim sastojcima, stoga ga ne bacajte. Što je još bolje, ovi delovi slatkog krompira vrlo su lekoviti i hiljadama godina upotrebljavaju se za lečenje i prevenciju raznih bolesti. Zbog svega toga se za batat slatki krompir zainteresovala i savremena nauka. Po ko zna koji put nam potvrđuje da je drevna medicina i bez tehnoloških “čuda” umela prepoznati prave vrednosti. Slatki krompir prednosti i dobrobiti po zdravlje Malo je povrtarskih kultura koje se po sastavu mogu meriti s batatom. Zbog čega bi slatki koren trebali imati na trpezi bar dvaput nedeljno. Blagodeti za zdravlje, kao i lista oboljenja koja prevenira ili pak pomaže u njihovom lečenju zaista zaslužuju respekt. Pospešuje varenje, sprečava zatvor Zbog obilja vlakana, batat krompir je idealan za poboljšanje varenja i prevenciju opstipacije. Ona je često udružena s hemoroidima i prilično je čest problem. Ne treba zaboraviti da redovan unos vlakana prevenira i druga, teža oboljenja. Na prvom mestu kardiovaskularne poremećaje i neke vrste malignih tumora. Ublažava upale Ljubičasti batat sadrži visoke koncentracije antocijana. Ovaj antioksidans (naučno je dokazano), ima snažna antiupalna svojstva. To važi i za holin, još jedan sastojak ovog
povrća. On takođe pomaže apsorpciju masti, doprinosi kvalitetu sna i poboljšava pamćenje. Slatki koren prevenira karcinom Narandžasti koren odličan je izvor beta-karotena (u organizmu se pretvara u vitamin A). On smanjuje rizik od nastanka karcinoma debelog creva, prostate i raka dojke, što potvrđuju brojna istaživanja. Uz to, podstiče plodnost, pomaže sintezu hormona tokom trudnoće i dojenja, pozitivno utiče na vid i usporava proces starenja. Slatki krompir i dijabetes Izuzetno nizak glikemijski indeks preporučuje batat slatki krompir za ishranu oboleiih od dijabetesa. Glukoza se sporije apsorbuje i njen nivo u krvi uravnotežen je i približniji normalnim vrednostima. Takođe, velika količina vlakana u ovom hranljivom korenu snižava nivo šećera i reguliše vrednosti masnoća u krvi. Čuva srce Slatki krompir je prava riznica kalijuma, minerala koji ima važnu ulogu u kontroli srčanih funkcija. On je značajan u održavanju optimalnog krvnog pritiska. Koren batata srednje veličine obezbeđuje 10 odsto ukupnih dnevnih potreba za kalijumom. Ovo povrće bogato je i vitaminom B6, koji utiče na snižavanje nivo homocisteina. Ta amino-kiselina iz krvne plazme ubrzava zakrečenje krvnih sudova. Poboljšava krvnu sliku Batat krompir je bogat gvožđem, mineralom koji igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih i belih krvnih zrnaca. Pomaže i u metabolizmu proteina. Osnažuje imunitet Pošto je izvanredan izvor vitamina C, slatki krompir jača imunitet i odlična je prevencija gripa i prehlade. U slučaju ovih oboljenja, u bolesnikov jelovnik bolesnika obavezno treba uvrstiti ovo povrće. Smanjuje stres Magnezijum je još jedan veoma značajan mineral koji batat krompir sadrži u velikim količinama. On će smanjiti nivo stresa i
delovaće opuštajuće na ceo organizam. Regenerisaće mišiće, očistiti arterije, a srce i kosti učiniti još zdravijim. Pomaže i nervima, koji će pomoću njega funkcisati kako treba. Najbolja jela od batata Kako pripremiti batat s crnim pasuljem i čilijem Sastojci: 1 kašika + 2 kašičice ekstradevičanskog maslinovog ulja, batat krompir srednje veličine, velika glavica crnog luka, 4 čena belog luka, 2 kašičice čilija u prahu, kašičica kima, 1/2 kašičice soli, 2,5 šolja vode, 100 g cmog pasulja (može i iz konzerve), 2 paradajza srednje veličine, 4 kašičice soka od limuna, 1 i 1/2 šolje svežeg peršuna. Pripremanje batata: Zagrejte ulje u tiganju, sipajte sitno seckani luk, prodinstajte, pa dodajte slatki krompir isečen na kolutove. Dinstajte oko pet minuta neprestano mešajući. Zatim prirodajte iseckan beli luk, paradajz čili, kim i so. Sve zajedno propržite oko pola minuta. Dolijte vodu, smanjite temperaturu i ostavite nek se krčka 10-15 minuta, dok batat krompir ne omekša. Stavite prethodno skuvan pasulj i limunov sok, povećajte temperaturu i, neprestano mešajući, kuvajte oko pet minuta. Potom smanjite vatru i krčkajte još pet minuta. Dekorišite peršunom. Ovo jelo od batata se može jesti toplo, ali ukusno je i ako se posluži prethodno ohlađeno u frižideru. Špageti sa batatom i kozjim sirom Potrebno: pakovanje špageta 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja 4 čena belog luka slatki krompir srednje veličine velika crvena paprika šolja isečenog paradajza 1/2 šolje vode kašika limunovog soka 2 kašike iseckanog svežeg peršuna kašika estragona kašičica soli 1/2 šolje izrendanog kozjeg sira. Kako se spremaju špageti: Skuvajte špagete i procedite dok ne ostane 1/2 šolje vode u kojoj su se kuvale. U međuvremenu, na ulju propržite izgnječen beli luk, dodajte batat, paradajz i papriku isečenu na tanke trake.-Zalijte vodom, posolite i kuvajte uz povremeno mešanje dok slatki krompir ne omekša. Sve sipajte preko špageta, dodajte ulje, peršun, estragon, sok od limuna i vodu preostalu od kuvanja testenine pa dobro sjedinite. Prespite sirom. Sladak krompir s puterom od kikirikija Sastojci: 2 velika slatka krompira kašika maslinovog ulja 2 čena belog luka mala glavica crnog luka 3 šolje soka od paradajza 2 kašičice rendanog korena đumbira 1/2 šolje putera od kikirikija 1 čili papričica 2 dl supe od povrća iseckano lišće peršuna biber. Priprema: Skuvajte batat krompir i pustite nek se ohladi. U međuvremenu, zagrejte ulje u tiganju i, mešajući, dinstajte iseckan crni luk dok ne poprimi braonkastu boju. Dodajte izgnječen beli luk, mešajte oko minut, pa sipajte paradajzov sok, iseckanu papričicu i đumbir te kuvajte desetak minuta. Oljuštite skuvani slatki krompir, isecite ga na kolutove i polovinu dodajte ostalim sastojcima. Drugu polovinu batata zajedno sa supom od povrća i puterom od kikirikija blendirajte dok ne dobijete glatku smesu. Pomešajte s ostalim sastojcima i začinite biberom. Dekorišite peršunom. Služite toplo. Zdravo jelo sa parmezanom i ruzmarinom Potrebni sastojci: 2 velika slatka krompira, 1/4 šolje iseckanog ruzmarina, 1/4 šolje rendanog parmezana, dve kašike maslinovog ulja, čen izgnječenog belog luka, so i biber po ukusu. Priprema recepta Pomešajte sir, ulje i začine pa prelijte preko slatkog krompira isečenog na kockice. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25 minuta. Dobro promešajte pa vratite u rernu i pecite još 20 minuta. Poslužite toplo. Prženi slatki krompir sa cimetom Sastojci: 1 batat iseckan na vrlo tanke kriške, 1/2 kašičice žutog šećera, 1/2 kašičice cimeta, malo putera. Priprema: Ispržite slatki krompir na puteru i pospite ga cimetom i šećerom. Pečeni batat sa cimetom ima fenomenalni ukus, obavezno isprobajte. Napravite pogačice od slatkog krompira U pitanju je još jedno odlično jelo od
batata, evo šta vam za njega treba: 1 kg batata, 2 srednje glavice crnog luka, 3 jajeta, 1/4 šolje brašna, 1/4 šolje prezle, 3 čena izgnječenog belog luka, kašičica morske soli, prstohvat aleve paprike. Pripremanje pogaćica: Oljuštite batat krompir i krupno ga izrendajte, a zatim rendajte i crni luk. Pomešajte ih pa dodajte ostale sastojke (jaja trebaju biti umućena) i sve dobro izmešajte. Formirajte loptice promera oko 6 cm. Obložite tepsiju papirom za pečenje pa poredajte loptice u dva reda. Svaku lagano pritisnite na vrhu i premažite uljem. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25 minuta, tj. dok kora ne postane hrskava. Kako se prave palačinke sa slatkim krompirom Potrebno: 1/2 šolje pirea od batata (prethodno skuvan i izgnječen), 2 jajeta, kašika kokosovog brašna kašičica cimeta, 1/4 kašičice mlevenog karanfilića, 1/4 kašičice praška za pecivo, 2 kašičice žutog šećera. Pripremanje palačinki: Umutite jaja, dodajte pire od batata pa mešajte dok smesa ne postane glatka. Potom sipajte kokosovo brašno, prašak za pecivo, cimet, karanfilić i šećer pa snažno mutite dok se masa sjedini. Od ove smese dobićete dve velike palačinke: pecite ih s jedne i s druge strane. Možete ih poslužiti s voćnim prelivom ili nadevom po želji.
https://zdravailepa.com/
0 komentari:
Objavi komentar