Posted by RECEPTICI on siječnja 05, 2018 | No comments
Na vrhuncu svoje karijere, Merilin Monroe je nesumljivo bila jedna od najljepših žena svijeta. Bujna i punašna glumica je definitivno predstavljala potpunu suprotnost današnjim, jezivo mršavim modelima. No, prema receptima pronađenim u njenoj biblioteci i intervjuima koje je dala za života, bila je puno više od izblajhane plavuše opterećene seksipilom.
Da li ste ikad razmišljali kako je izgledao jedan dan Merilin Monroe? Ako jeste, sigurno ste zamišljali kako joj dan započinje uz brojne sluge koje joj donose doručak u krevet, oblače je i mašu lepezama nad njom? Da izvolijeva na setovima, hrani se u elitnim restoranima i da u kuhinju ne zalazi kako joj miris zaprške ne bi prekrio miris parfema?
Iako je prikazivana kao slatka plavuša, provokativno obučena kojoj su samo biseri i dijamanti bitni, istina je bila kudikamo drugačija. Imala je svega nekoliko dijamanata, dobijenih na dar, a knjige su bile jedino čega je željela da ima u izobilju. Malo ko bi pretpostavio da je Merilin bila vrsna kuharica.
Iz fabrike avionskih dijelova gdje je bila zaposlena, stala je ravno pred foto-objektiv i postala uspješan model, kasnije i glumačka diva. Voljela je hranu ali nije imala posebne kulinarske zahtjeve kao današnje zvijezde. Neki njeni recepti jesu bili komplikovani, ali je sam način ishrane bio jednostavan, bazičan i tradicionalan.
U intervjuu datom “Meri Kler” 1960. godine, pričala je da voli sve da jede.
– Nisam izbirljiva samo pazim šta i koliko jedem. Moram njegovati svoje obline 88-57-90, što je idealno za moju visinu od 166 cm. Želim zadržati svoja 53 kilograma – govorila je.
Neki bi danas rekli da je imala i koji kilogram viška, ali ona je samo isticala svoje obline. Bila je prva žena u Holivudu koja je govorila o svom režimu ishrane. Ono što je danas planetarni trend, zapravo je započela Merilin.
Preferirala je jaja i meso, što je osnova današnje paleo dijete. U intervjuu za magazin “Pedžent”, 1952. godine, otkrila je recept za čarobni napitak koji je pila svakog jutra, a koji joj je davao energiju i vitalnost.
– Prije nego se istuširam, spremim šolju toplog mlijeka sa dva umućena jajeta. Gustiram ovaj napitak dok se spremam na posao. Ponekad uzimam i vitaminske tablete. Ručak je podrazumijevao bogat komad mesa, a večere su takođe odudarale od bilo kakvog glamura. Janjeći kotlet ili džigerica uz pet-šest mrkvi. A nakon toga – sladoled.
Bez pomena hljeba ili kolača. Životinjska ishrana uz odsustvo žitarica omogućavala joj je mogućnost da uz lagane vježbe održava figuru. Provodila je samo deset minuta izjutra u laganom trčanju ili dizanju tegova. Voljela je jahanje i jogu.
Voljela je sama da kuha, iako su joj bili dostupni najelitniji restorani. Među knjigama iz njene privatne biblioteke, pronađeni su recepti koje je sama zapisivala.
Novinarka Rebecca Harrington je odlučila na svojoj koži isprobati neobični program ishrane Merilin Monroe:
BIZARNIM PREHRAMBENIM NAVIKAMA DO IDEALNE FIGURE!
Drastična promjena pogleda na žensku ljepotu u društvu, je sa sobom donijela jednako drastične promjene u ishrani. Izvještačena “zdrava” hrana, čokoladice, pića, i suplementi su zamijenili tradicionalnu, i veoma hranjivu ishranu, koju je lijepa Merilin svakodnevno praktikovala.
Septembarsko izdanje magazina Pedžent, iz 1952. godine, detaljno je prema njenim riječima, opisalo naizgled veoma jednostavan plan ishrane.
– Ljudi mi govore da imam veoma bizarne prehrambene navike, ali ja ne mislim tako.-priznala je tom prilikom.
Dakle koje su to njene poznate navike? Za doručak bi popila dva sirova jaja, zajedno sa obranim mlijekom. Ručak bi često preskakala, a za večeru bi jela prokuhanu jetricu, odrezak ili janjetinu sa mrkvama. Nakon toga bi se počastila velikim sladoledom od čokolade.
Novinarka Rebecca Harrington je odlučila da na svojoj koži isproba ovaj neobični program ishrane, a svoj desetodnevni eksperiment je detaljno zabilježila i opisala. Harrington je inače autorica knjige „Avanturistička ishrana slavnih“, i na sebi isprobava dijetalne programe zvijezda poput Marilyn Monroe i Gwyneth Paltrow, i objavljuje svoja iskustva. Evo njenih zabilješki nakon iskustva s Merlinkinim jelovnikom.
PRIPREMA
– Moja najveća briga sa ovom ishranom su sirova jaja. Kako da ih jedem, a da ne dobijem salmonelu? Da bih bila sigurna, kupujem pasterizovana jaja, i otkrila sam da su duplo skuplja od normalnih jaja, ali me to ne spriječava da ih kupujem. Također, u mesnici tražim da mi daju sirove jetre. Ukoliko ih nemaju, zabilježim da ih opet potražim iduće sedmice.
DAN 1: Odvratno, a ukusno
– Ovog jutra, počinjem sa novom ishranom. Uzbuđena sam ali i puna strepnje, poput Anne Hathaway prije nego što je vodila dodjelu Oscara. Uzimam mlijeko i zagrijavam ga u tavi, a kada je potpuno vruće, oprezno ga sipam u šolju. Nakon toga, u šolju dodajem dva sirova jaja, i dobro promiješam. Gledam kako se žumance razlaže, a mlijeko polako postaje žuto. Iako izgleda odvratno, uzimam mali gutljaj, i na moje veliko iznenađenje, veoma je ukusno! Za manje od minute popila sam cijelu šolju. Sebi govorim kako ova dijeta možda i neće biti tako loša.
– Preskakanje ručka je veoma teško, s obzirom da sam jaja popila u 9 sati ujutro, tako da sada već satima gladujem. Sada je 13:30 sati, i mogla bih jesti, iako ne večeram prije 20 časova, kada se zajedno sa prijateljem gostim sa pet sirovih mrkvi. Gladna sam i nakon večere, kao da ništa nisam ni jela. Nije lako biti Merilin.
DAN 2: Kako je mogla uživati u sirovoj, krvavoj jetri?!
– Ovog jutra se budim i znam samo jednu stvar: da sam gladna i danas je dan kada ću pojesti sirovu jetru. Veoma sam uzbuđena jer je nikada prije nisam probala. Dok pijem mlijeko sa jajima, mislim o jetri koja me čeka u mesnici. Šta da radim s njom? Hoće li biti ukusna sa kečapom?
– Nakon posla, iscrpljena od gladi, ulazim u autobus koji me vodi do supermarketa. Čim sam stigla, u očajničkom stanju jurim prema mesnici gdje sam na rubu suza, od mesara zatražila sirove jetre. Nakon nekog vremena, mesar se vraća sa nekoliko veoma krvavih komada, što sam ispratila ushićenim vriskom. Nakon što sa isprala krv sa jetre, skuhala sam je. To je nešto najgore što sam u životu probala, veoma čudnog gorkog i mesnatog ukusa. Jedva sam pojela par zalogaja. Ostatak sam isjeckala i ubacila u blender, zajedno sa gomilom začina, starog vina i puterom. Napravit ću paštetu kojom ću se počastiti nakon što okončam dijetu.
– I dalje gladna, odlučujem da napravim sladoled. Merilin je voljela da jede sladolede iz Wil Wright slastičarnice u Kaliforniji, koja je poznata po korištenju sastojaka sa veoma visokim sadržajem masti. U tom duhu, pravim sladoled s najvećim udjelom masti i prirodnim sastojcima koje sam mogla naći, čokolada i burbon sa okusom vanilije. Odvratnog su ukusa kada se pomiješaju, ali ipak, sve sam pojela.
DAN 3: Već mi trebaju antidepresivi, glaaaadna sam!
Kako bih se bolje pripremila za ovaj projekat, gledam nekoliko filmova sa Merilin Monroe i zaključujem da je njena kolegica Yves Montand apsolutno nepodnošljiva. Nakon toga, na internetu istražujem malo više o njoj i otkrivam savjete kako da imitiram izgled Merilin Monroe.
Nailazim na mnoge forume sa uputama za korištenje vazelina na koži kako bi bila sjajna i hidratantna poput njene. S obzirom da sam poludjela od gladi, odlučila sam se da i ja probam. Slijedeće jutro, koža mi izgleda sjajno! Ali, ipak se pitam koliko će trajati dok mi se pore potpuno ne začepe.
Toliko sam gladna da večeram janjetinu u tri sata popodne. Osjećam se veoma umorno i teško. Ne znam da li gubim na težini, i počinjem misliti da je ovo dijeta koju mogu izvesti samo oni koji koriste rekreacione antidepresive.
DAN 4: Ne mogu više, odustajem!
Danas sam pozvana na zabavu sa pizama, što predstavlja posebnu vrstu mučenja. Kupujem neke namirnice i herojski odlučujem da pojedem samo sladoled. Na zabavi, prijatelji me zadirkuju zbog moje situacije i eksperimenta, a sigurna sam i da im je na vrh glave priča o Merilin Monroe, jer smo se počeli sve rjeđe družiti.
Nakon zabave, odlazim na metro stanicu gdje se osjećam tako slabo da sam skoro pala na šine. Pri povratku kući, stomak me užasno boli, tako da ne mogu spavati večeras. Mislim da ću odustati od ove dijete.
DAN 5: Pauziram ili umirem!
Nakon jučerašnjeg turbulentnog dana, odlučujem da napravim pauzu, kako ne bih umrla. Dan sam provela ležeći u stanu, oporavljajući se. Surfam internetom u potrazi za životnim savjetima Merilin Monroe, i nalazim još jednu njenu dijetu, baziranu na detoksikaciji organizma. Od sutra počinjem sa njom. Doručak će mi se sastojati od žitarica i voćnog soka, ručak od ribe, detoksikacijskog povrća, mnogo peršuna, i prirodnog obranog jogurta. U odnosu na prethodnu dijetu, ova zvuči poput raja.
DAN 6: Svi misle da sam luda!
Ova dijeta je neuporedivo humanija, i imam snage da počnem sa Merilinim fitnes programom, koji magazim „Pedžnt“ opisuje kao vježbe za učvršćivanje grudi. Potrebno je da ležite na leđima, držeći tegove iznad glave, i pravite kružne pokrete rukama dok se ne umorite. Sigurna sam da svi u teretani misle da sam luda, ali baš me briga.
DAN 7, 8, i 9: Merlinkini savjeti za ljepotu su bolji od savjeta za ishranu!
Jedan od odličnih njenih savjeta za ljepotu se odnosi na korištenje pudera za lice. Ni ovaj proizvod, baš kao ni pasterizovana jaja, nikada prije nisam kupila. Nakon šopinga u Sephori, nanijela sam ga na nos i kožu između obrva, baš kao što kažu upute na forumima. Uspješno je prekrio velike bubuljice koje je uzrokovao vazelin.
DAN 10: Ima koristi, težina ista ali grudi čvršće!
Danas je zadnji dan dijete. Kako bih proslavila, odlučila sam da okusim paštetu koju sam napravila prije par dana. Ima ukus kao truhlo vino, ali sam je ipak pojela zajedno sa slanim krekerima. Da, težina mi je ostala skoro ista, ali su mi grudi možda ipak malo čvršće, i ne moram više piti sirova jaja, koja se u odnosu sa svim ostalim, čini tolerantnim.
Recept Merlin Monroe za punjenu ćurku
Njenom rukom na papiru pisan recept za punjenu ćurku izazvao je veliku pažnju. Dao je uvid u kuhinju žene koju se smatralo neiskusnom kuharicom. Prva napomena, da u recept ne ide bijeli luk, jasno odaje njen ukus. Potapanje vekne kiselog hljeba u vodu i njeno cijeđenje, sljedeća stavka, neuobičajen je korak za dobijanje dobre teksture, ako nema veziva kao što su jaja i mast. Tu je veliki broj namirnica, tri vrste oraha, razne vrste biljaka, tri vrste mesa…
Porijeklo ovako orginalnog recepta koji nije karakterističan za američki način pripreme punjene ćurke, datira iz 1955/56. kada je Merilin živjela u Njujorku sa suprugom Arturom Milerom. Recept je objavljen u “Fragmentima”, knjizi pjesama, misli i drugih malo poznatih tekstova čuvene Merilin.
Za nadjev je potrebno: 300 gr francuskog hljeba, 250 gr pileće iznutrice, 250 gr mljevenog mesa, jedna kašika ulja, četiri kašike isjeckanog celera, jedna glavica isjeckanog crnog luka, dvije šolje isjeckanog peršuna, dva isječena tvrdo kuhana jajeta, 1,5 šolja suhog grožđa, jedna šolja rendanog parmezana, 1/4 šolje isjeckanih oraha, dvije kašičice sušenog smrvljenog ruzmarina, dvije kašičice suhog origana, 2 kašičice suhe majčine dušice, 3 lista lovora, 1 kašičica soli, po kašičica suhe žalfije, majorana, bibera i mljevenog oraščića te kašika košer soli i pola kašičice đumbira.
Priprema: Hljeb prepoloviti, potopiti u vodu na 15 minuta. Izvaditi, ocijediti pa iscjepkati. Kuhati iznutricu u slanoj vodi osam minuta, isjeckati. U tavi na srednje jakoj vatri izdinstati mljeveno meso, povremeno miješati. U velikoj posudi spojiti tijesto, iznutricu, mljeveno meso, celer, luk, peršun, jaja, suho grožđe, parmezan i orahe. Dodati ruzmarin, origano, majčinu dušicu, lovor, začine, so, biber. Posolite kokoš ili ćurku iznutra i spolja, premažite je maslacem. Filujte i zašijte, pa pecite u rerni na 350 stepeni. Po potrebi dolivajte vodu. Za prilog stavite krompir, pečurke i svjež grašak.
(aura.ba)
0 komentari:
Objavi komentar