Posted by RECEPTICI on siječnja 06, 2018 | No comments
Sveže ubran ren i med iz domaće radinosti predstavljaju neprikosnoven narodni lek. U našoj tradicionalnoj medicini imaju zasluženo mesto. Koriste se za pripremu lekovitih preparata i pripravaka, ponajviše za lečenje bronhitisa, sinusa, kod upale pluća i dr. Osim toga pomažu brže skidanje kilograma, jer su dokazano delotvorni za mršavljenje. Ren se oduvek smatrao simbolom jačine i snage. Stoga i ne čudi što su naučnici utvrdili da je čak u stanju da prevenira maligna oboljenja. Naime, redovnom upotrebom ove biljke smanjuje se rizik od pojave raka za 30 odsto, što je i naučno dokazano. U nastavku saznajte za šta su sve ren i med kao lek zajedno dobri, te kako da ih pripremite kod vaše kuće. Lekovitost rena i sastav Ren biljka se pre svega koristi u kulinarstvu i veoma je cenjena zbog pikantnog ukusa. Listovi joj sadrže velike količine vitamina B i C (imaju više ovog vitamina nego citrusi). Uz to prisutne su znatne količine kalijuma i kalcijuma. U sastavu rena su i eterična ulja koja imaju lekovito dejstvo, kao i dragocena folna kiselina. Osim toga, sadrži enzim peroksidazu. Ren i med su prava dobitna kombinacija za ublažavanje kašlja, lečenje pluća i podizanje imuniteta. Nezamenljiv su prirodni lek za sinuse jer olakšavaju disanje i ublažavaju respiratorne tegobe. Međutim, kad se narenda, ren samo nedelju dana zadržava svoja lekovita svojstva, a nakon tog perioda ona se ubrzano gube. Dakle, onaj koji mesecima stoji u prodavnicama i u ostavama, nažalost, nije lekovit. Stoga, ukoliko ga planirate koristiti za pripremu lekovitog preparata, a ne samo kao dodatak jelu, vodite računa o tome. Koren mora biti tvrd, neoštećen i bez zelenih nijansi. Najbolja opcija je uzgoj rena kod kuće, ili pronalaženje pouzdanog prodavca koji će vam prodavati sveže ubran koren. Manje je i to da su mladi listovi zdravi i puni vitamina C i karotena. Oni sadrže i zavidnu količinu minerala kalijuma, kalcijuma, fosfora, sumpora, magnezijuma i hlora. Ljutkasti koren kao prevencija karcinoma Za sprečavanje malignih oboljenja preporučuje se redovna ali umerena upotreba rena u ishrani. Uključite ovu pikantnu namirnicu u vaše jelovnike. Reč je o odličnom savezniku za jačanje imuniteta. Zahvaljujući perokisdazi ren se koristi u terapijama kod brojnih onkoloških oboljenja. Ovaj enzim je ključan jer uzrokuje ubrzano propadanje malignih ćelija. Takođe, i listovi i stabljike biljke sadrže jedinjenja sumpora, koja sprečavaju pojavu raka. Smanjuju štetno dejstvo slobodnih radikala, te samim tim zaustavljaju mutacije ćelija. U narodnoj medicini, za lečenje različitih vrsta tumora koriste se ren i med kao lek u kombinaciji sa drugim biljkama. Oni ne pomažu samo u terapiji karcinoma već se preporučuju i za čišćenje organizma i izbacivanje kamena iz bubrega i bešike. Uz to velika su podrška u terapijama srčanih oboljenja, zatim protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume i začepljenja krvnih sudova. Osim navedenog, ren i med za mršavljenje su veoma dobri jer poboljšavaju varenje i pokreću usporen metabolizam. Takođe, ljutkasti koren je vrlo je cenjen kao antiseptik i diuretik. Ren i med za pluća recept U pitanju je univerzalni narodni lek za lečenje pluća i respiratornih tegoba. Za izradu recepta biće vam potrebni ren, med i limun. Priprema: Pomešajte 500 g domaćeg livadskog meda, 150 g sitno narendanog korena rena i sok od 3 neprskana limuna. Ostaviti smesu nek odstoji nedelju dana, pa dvaput dnevno uzimajte po kašičicu, pola sata pre jela. Osim u čišćenju pluća, ren med i lumun za mršavljenje postižu odlične rezultate. Ipak, kilogrami vam neće nestati tek tako preko noći, morate biti uporni. Nezaobilazna je i svakodnevna fizička aktivnost u vidu laganih vežbi, vožnje bicikla i trčanja. Efikasan u lečenju bronhitisa U narodnoj medicini ren kao lek za bronhitis se koristi već stotinama godina. Zahvaljujući glukozinolatima, razbija gust nagomilan sekret iz bronhija i pluća. Ovo jedinjenje pospešuje izbacivanje šlajma u kratkom roku. Sve što vam treba jesu ren i med uz dodatak malo đumbira. Priprema recepta Pomešajte po pola šolje rena i đumbira sa dve pune šolje kvalitetnog domaćeg meda. Pustite nek sve zajedno odstoji 14 dana. Nakon toga uzimajte svako jutro po jednu kašiku ovog prirodnog leka. Ukoliko vam je ovaj ukus prejak, razredite smesu sa čajem. Tačnije potopite punu kašiku smese u mlak čaj, promešajte i popijte. Kako se koristi ren kao lek za rak Zahvaljujući značajnim količinama glukozonolata, ljutkast koren povećava odbrambene sposobnosti organizma. Uz to je odlična prevencija kod različitih maligniteta. Evo šta nam predlažu fitoterapeuti za tu namenu. Rak želuca Sa 2 dl ključale vode preliti 1 kašičicu sveže narendanog korena rena i ostaviti nek odstoji desetak minuta. Procediti i svaki sat vremena uzimati po jednu kašiku. Rak kože (melanom) Narendati sitno komadić korena rena i pomešati ga s maslinovim uljem pa priviti na bolno mesto. Držati dvadesetak minuta, a zatim isprati mlakom vodom. Tri nedelje ponavljati po dvaput dnevno. Povezano: kako prepoznati maligni melanom Karcinom usne duplje U slučaju raka usne duplje preporučuje se ispiranje sokom od rena pomešanim sa sokom od štavelja. Prevencija raka pluća Sitno narendati 150 g korena rena i triput dnevno, pola sata pre jela, uzimati po jednu kašičicu pomešanu sa sokom od limuna. U početku, od gorčine se može ostati bez daha, ali se s vremenom organizam navikne. Osim toga, u slučaju raka pluća preporučuje se i inhalacija sinusa renom. Procedura je veoma jednostavna. Dok rendate koren rena, što sitnije, prebacite peškir preko glave i lagano udišite njegov miris. Dišite tako najmanje dva-tri minuta, a zatim opet izrendajte manju količinu. Činite to sve dok vam ne krenu suze, a zatim nastavite još tri do pet minuta. Proceduru ponavljajte svakodnevno. Ren i pavlaka za lečenje raznih vrsta tumora Pomešati pola čaše krupno narendanog korena rena sa pola čaše domaće pavlake i odmah pojesti. Nakon 20 dana napraviti desetodnevnu pauzu pa ponoviti. Ponavljati tri-četiri puta. Kako se pravi tinktura od rena Za prevenciju i lečenje raka koristi se tinktura od cvetova rena. Fino isečene vrhove cvetova stavite u bocu ili teglu (ne nabijate), ali ne do vrha, i prelitijte šljivovicom. Ostaviti nek odstoji devet dana. Ne treba se procediti. Primena tinkture: Uzimajte po kašiku tinkture razblaženu u čaši vode ili čaja koji bolesnik inače pije. Lekovita tinktura može se koristiti i spolja, tj. za masiranje nakon kupke ili tuširanja. Tinktura od listova rena Uz ren i med koju su i te kako delotvorni u prevenciji, preporučuje se i sledeća tinktura. Listove rena ubrane u junu usitnite i sipajtei u veliku staklenu teglu pa prlieljte šljivovicom i dobro zatvorite. Držite nedelju dana u frižideru, na najnižoj polici. Nakon toga procedite i uzimajte po punu supenu kašiku triput dnevno 30 min. pre jela. Pijte najmanje deset dana pa napravite pauzu od tri nedelje. Mastopatija (promene na dojkama) U lečenju prekanceroznih lezija primenjuje se infuzija od rena. Za nju je potrebno: 10 g usitnjenog korena rena, koji treba preliti šoljom prokuvane hladne vode. Ostaviti neka odstoji sedam-osam sati, a nakon toga procedite. Uzimatjte po jednu kašiku triput na dan pre jela. Ren i belo vino za ciste na dojkama Do ključanja zagrejate litar belog vina i u to sipajte pregršt sveže narendanog korena rena. Sklonite sa šporeta i ostavite poklopljeno nek odstoji preko noći. Ujutru procedite kroz gazu i dobijenu tečnost usipajjte u flašu. Nju čuvajte isključivo u frižideru. Uzimajte triput dnevno po jednu kašiku smese. Salata od rena za detoksikaciju organizma Iako vrlo lekovit, ren u ishrani nije u dovoljno zastupljen, što je svakako velik propust. Fitoterapeuti i nutricionisti se slažu da bi se on trebao puno češče nalaziti na našim trpezama. Svojim pikantnim ukusom oplemenjuje mnoga jela, a naročito salate. Evo jedne takve. Potrebno: pola manje cvekle, 1 komadić korena rena, komad korena celera, 1/2 kašičice mlevenog kima, kašičica svežeg peršuna, sitno iseckanog, 2 kašike kisele pavlake. Kako se sprema salata od rena: Oljuštite i krupno narendajte cveklu i celer, a ren izrendajte što sitnije. Sve pomešajte i dodajte preostale sastojke. Ovako pripremljena salata odlično detoksikuje i čisti telo od nagomilanih toksina. Odlična je prevenicija za sve navedene tegobe. Salata za jačanje organizma Sastojci: 3 male glavice zelene salate, veza peršuna, 1 veza listova celera ili 1-2 stabljike, 2-3 lista rena, krastavac, 2 paradajza, manji limun, 2 čena belog luka četvrt kašičice kajenske paprike ili tucane ljute papričice. Priprema salate Iseckajte peršun, ren, zelenu salatu, celer, krastavac, paradajz i beli luk pa sve stavite u blender. Dodatjte im limunov sok i papriku, pa dobro izmiksajte. Uživajte u ovoj ukusnoj salati. Med i ren za plodnost oba partnera Sa problemom nepolodnosti suočava se sve veći broj mladih ljudi na području Balkana. Bračni sterilitet i nemogućnost začeća su poslednjih decenija i te kako uzeli maha. Uzrocima i razlozima se ovom prilikom nećemo baviti, već ćemo podeliti sa vama jedan proveren narodni lek. Evo kako se pripremaju ren i med kao lek za plodnost: Nastužite 50 grama svežeg rena i pomešajte sa 200 grama domaćeg meda. Smesu pustite nek odstoji 10 dana na uobičajenoj sobnoj temperaturi. Primena leka: Svako jutro (pre doručka) uzmite po kafenu kašičicu mešavine. Uz to preporučuje se ispijanje pune šolje čaja od žalfije. Pomenta kombinacija pogoduje i muškarcima i ženama za lečenje neplodnosti. Žene mogu uzimati ren i med za vreme menstuacije bez ikakvih problema, jer ovaj prirodni lek nije nimalo štetan. Kombinacija meda sa renom će između ostalog osnažiti organizam i sprečiće nastanak infekcija u prelaznom periodu. Kome se konzumacija rena ne preporučuje? Med i ren treba konzumirati umereno, a ne preporučuje se osobama koje imaju hipertenziju i gastritis. Nikako ga ne smeju uzimati oboleli od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu jer može pojačati lučenje želučane kiseline. Trudnicama i dojiljama nije preporučljiv. Ukoliko uzimate ren i med kao lek za karcinom, ne činite to na svoju ruku. Pre sprovođenja bilo kakve dodatne terapije, savetuje se konsultacija s lekarom.
https://zdravailepa.com/
0 komentari:
Objavi komentar