Posted by RECEPTICI on siječnja 06, 2018 | No comments
Probiotik podrazumeva hranljive, svarljive, žive mikroorganizme (dobre bakterije) koji utiču na pravilan rad našeg digestivnog trakta. Njih nalazimo u jogurtu, kefiru i ostalnim mlečnim proizvodima, dostupni su nam i kao suplementi u kapsulama. S druge strane, prebiotici su nesvarljivi polisaharidi koji potpomažu opstanak, rast i razvoj dobrih bakterija. Stoga se može reći da oni služe kao hrana probioticima. Jedni i drugi su vrlo značajni za opšte zdravlje organizma, te ih treba unositi redovno u optimalnim količinama. Koji je najbolji probiotik za decu i odrasle, koliko su oni zdravi, zašto se trebaju obavezno unositi uz antibiotike? Odgovore ne ova i sva druga pitanja, pronađite u nastavku članka… Koji probiotik je najbolji za odrasle i decu Mnogi od nas traže odgovor na ovo pitanje, a on nam se nameće i sam. Ubedljivo najbolji probiotik za odrasle osobe nalazi se u zdravim namirnicama. Na prvom mestu to su kefir i jogurt koji sadrže velike količine dobrih bakterija. Neškodljivi su i bezbedni za upotrebu, izuzev osobama kod kojih je dijagnostikovana intolerancija na laktozu. Uz njih vrlo rado se preporučuju kiseli kupus, tempeh, miso supa, gljiva kombuha i mnoge druge namirnice. U njima se nalaze svojevrsni prirodni probiotici, veoma korisni za digestivni trakt. Svakako, oni su puno zdraviji od kupovnih suplementacija, a nauka tvrdi čak i do 10 puta efikasniji. Koje probiotike davati deci? Ono u čemu mnogi roditelji greše je to što pomenute namirnice i suplementacije daju mališanima samo u slučaju učestale dijareje. Podrazumeva se, probiotik za proliv je neophodan za zdravlje crevne mikroflore, zarad ponovnog uspostavljanja ravnoteže. Za decu probiotici su obavezan deo terapije i kod antibiotskog lečenja. Na taj način oni će zaštititi želudac i creva, te celokupni digestivni trakt kod vaših mališana. Osim što je poželjno davati probiotik uz antibiotik, oni su veoma značajni za prevenciju kod velikog broja tegoba. Čuvaju dečji imunitet, pojačavaju otpornost kod respiratornih infekcija, osipa, alergija i slično. Deci trebate svakodnevno davati probiotski jogurt, a po mogućstvu i kefir jer oba sadrže dobre bakterije. Zahvaljujući Lactobacillus-ima, zaštitiće ih od svih gore pomenutih tegoba. Na našem tržištu zastupljene su brojne suplementacije, postoji čak i probiotik za bebe protiv grčeva. Pronaćiće te ih u obliku kapsula, tableta, praha i kapi. Pre upotrebe bilo kog leka, obavezno konsultujte pedijatra. Dobre bakterije za zdravu crevnu mikrofloru Crevna mikroflora značajna je za zdravlje celokupnog organizma. U njoj se nalaze korisne bakterije koje čine svojevrstan štit. On će sprečiti prodor i umnožavanje štetnih virusa, bakterija i gljivica u digestivnom traktu. Na poremećaje u ravnoteži crevne flore može uticati više faktora, a najčešći su: Loša ishrana s velikom količinom prostih ugljenih hidrata i zasićenih masti a manjkom dijetetskih vlakana. Prečesta upotreba antibiotika, Stres i konstantna nervna napetost, Starenje kao prirodan proces, Prekomerna konzumacija alkohola i kafe, Izloženost toksinima u životnoj sredini, Svakodnevno korišćenje antibakterijskih sapuna. Promena navika u ishrani, odnosno balansiran unos probiotika i prebiotika u velikoj meri može pomoći u ponovnom uspostavljanu ravnoteže. Pokazali su se njihovi povoljni učinci u sprečavanju rasta patogenih mikroorganizama u crevima. Preventivno deluju u lečenju dijareje, opstipacije, upalne bolesti creva. Novija istraživanja potvrđuju da korisni mikroorganizmi, osim što čine dobro probavnom sistemu, pomažu i u tretiranju drugih zdravstvenih tegoba. Najbolji probiotik je onaj koji sprečava infekcije, ublažava želučane tegobe, te povećava otpornost na stres. Pojedine dobre bakterije ublažiće ekcem i psorijazu, a neke poput onih iz kefira podstiču čak i mršavljenje. Najbolji probiotik iz jogurta i kefira Najpoznatiji i jedan od najbogatijih izvora probiotika jeste jogurt, ujedno i proizvod koji se koristi u gotovo svakom domaćinstvu. Dobre bakterije u jogurtu (pre svega laktobacilus i fibidobakterija) doprinose ravnoteži u digestivnom traktu.Ovi prijateljski mikroorganizmi poboljšavaju varenje, ublažavaju nadimanje i stomačne gasove. Osim toga prirodni probiotik iz jogurta efikasno deluje protiv proliva, zatvora stolice i drugih stomačnih tegoba. Prema nekim istraživanjima, ovaj napitak može umanjiti simptome laktozne intolerancije. Pijte ga redovno, barem jednom dnevno. On je odličan probiotik za trudnice, jer pokreće uspavan metabolizam. Kefirna zrnca za zdrav digestivni trakt Na turskom kefir znači “dobar osećaj” što mnogo govori o njegovom blagotvornom dejstvu na organizam. Ovaj fermentisani napitak dobija se od kefirnih zrnaca koja se hrane i razmnožavaju u mleku (kravljem, kozjem ili ovčjem). Potiče s područja severnog Kavkaza i izuzetno je bogat enzimima i mikroorganizmima koji potpomažu održavanje balansa u probavnom sistemu. Smatra se za najbolji probiotik iz prirode, a ovo su neki od njegovih pozitivnih uticaja: Poboljšava varenje i pravilno korišćenje nutrijenata iz hrane, Leči zatvor, dijareju, nadutost stomaka, Deluje kao prirodni antibiotik, Pomaže u lečenju bolesti želuca, Poboljšava funkciju jetre. Domaći kefir je napitak koji trebate konzumirati, dozirajte ga u skladu sa preporukama. Miso supa reguliše probavu i sprečava crevne infekcije Tradicionalna japanska supa odavno je poznata kao izvanredan probiotik za imunitet. Regulator je rada probavnog sistema, a postala je i sastavni deo makrobiotičkih jelovnika. Koristi se kao narodni lek za loše varenje, za suzbijanje crevnih infekcija i neutralisanje želudačne kiseline. Sadrži više od 160 dobrih bakterija, među kojima su i veoma značajni laktobacili i fibidobakterije. Bogata je vitaminima i antioksidansima, pomaže neutralizaciju toksina iz životne sredine, alkalizuje organizam i umanjuje dejstvo karcinogena. Miso supa priprema se veoma jednostavno. Postoje razne varijante – glavni sastojci su voda, miso (fermentisana pasta od soje) i alge. Povrće, tofu ili pirinač dodaju se po sopstvenom izboru. Jeste li čuli za tempeh? Još jedno tradicionalno azijsko jelo bogato probioticima jeste tempeh. Ovaj fermentisani proizvod od soje vodi poreklo iz daleke Indonezije. Priprema se od oljuštenih i skuvanih sojinih zrnaca, kao i agenasa za fermentaciju. Zbog visokog sadržaja biljnih proteina, tempeh je postao značajan sastojak vegetarijanske kuhinje. U Aziji je najcenjeniji i najbolji probiotik za odrasle, te se preporučuje svakome ko želi poboljšati crevnu mikrofloru. Takođe, on obiluje biljnim vlaknima, koja olakšavaju probavu, vezuju se za toksine u debelom crevu i izbacuju ih iz organizma. Na taj način smanjuje i rizik od pojave raka. Kiseli kupus probiotik bez premca Sveži kupus bogat je vitaminima, mineralima i vlaknima, ali fermentacijom se njegova hranljiva svojstva podižu na „viši nivo”. Naime, kad se ukiseli, on postaje bogat prirodni izvor dobrih bakterija kao što su leukonostok, pediokokus i laktobacilus. Konzumiranjem kupusa vraća se ravnoteža crevne flore, a ovaj prirodni probiotik blagotvorno deluje i na želudac. Pomaže u varenju “teških” obroka i značajno ubrzava metabolizam. Preporučuje se da sami kiselite kupus, jer onaj koji je dostupan u prodavnicama uglavnom je prošao proces pasterizacije. Kod kupovnog uništene su mnoge korisne bakterije, te su ovi prirodni probiotici zastupljeni u značajno manjoj meri. Ne zaboravite na kisele krastavčiče Poput kiselog kupusa, fermentisani krastavčići takode povoljno utiču na varenje i pospešuju razmnožavanje dobrih bakterija. Snažni su antioksidansi pa pomažu izbacivanje toksina iz digestivnog trakta, ali i čitavog organizma. Štite jetru i smanjuju rizik za pojavu čira na želucu. Moćna gljiva kombuha Prirodni probiotik iz fermentisanog napitka kombuhe koristi se u narodnoj medicini već više od 2.000 godina. Iako čudan na izgled ovaj lekoviti pripravak preporučuje se svakoj odrasloj osobi. Pijte ga redovno i pucaćete od dobrog zdravlja. Kao podloga za fermentaciju najčešće se upotrebljava zašećereni zeleni ili crni čaj, u koji se zatim dodaje kombuha gljiva. Ona sadrži brojne korisne mikroorganizme. Upravo oni štite creva od parazita i patogena, poboljšavaju varenje i apsorpciju hranljivih sastojaka. Prirodni probiotici u hrani ili suplementi? Danas se na tržišitu može naći velik broj suplemenata koji sadrže probiotike i nalazimo ih najčešće u vidu tableta. S obzirom na to često se postavlja pitanje: da li je dobre bakterije bolje unositi putem hrane ili suplementacija? Brojna istraživanja idu u prilog prirodnim namirnicama s dobrim bakterijama, pre svega zbog njihove specifične strukture. Naime, svi mikroorganizmi da došli do tankog i debelog creva, najpre moraju proći kroz želudac. Oni tada potpomažu razlaganje hrane i jačaju imunosistem, Sastav želudačne kiseline uništava većinu bakterija, ali prirodna probiotička hrana ima neku vrstu prirodnog štita. Zahvaljujući njemu dobre bakterije najvećim delom ostaju sačuvane. Za razliku od njih, čak i najbolji probiotik u kapsulama, često ostane “zarobljen” u želudačnoj kiselini. Tako se uništavaju korisni mikroorganizmi pre nego što telo uopšte dobije šansu da ih iskoristi. Prema mišljenju nekih naučnika, redovno konzumiranje probiotičkih namirnica je najbolje rešenje za prevenciju. Kefir, kombuha i pojedino povrće nekoliko desetina puta efikasnije je od suplemenata. Tamna čokolada hrani dobre bakterije Ako tražite ukusan i najbolji probiotik za decu koji sigurno neće odbiti, evo jednog odličnog predloga – organska čokolada. Naime, sve je više istraživanja koja ukazuju na povoljan uticaj čokolade na zdravlje. Ona je, između ostalog, omiljena hrana dobrim bakterijama u našim crevima, pa pomaže njihov rast i razvoj. Ipak, važno je istaći da izbor čokolade u ovom slučaju igra glavnu ulogu. kako biste maksimalno iskoristili njene hranljive sastojke, birajte organsku tamnu čokoladu s velikim procentom kakaoa. Preporučujemo Vam i članak o prirodnim adaptogenima.
https://zdravailepa.com/
0 komentari:
Objavi komentar