Posted by RECEPTICI on siječnja 10, 2018 | No comments
Sastojci
Biskvit:
-5 jaja
-5 kašika šećera
-2 kašike brašna
-1 kašika kakaa
-1/2 praška za pecivo
Krema:
-3 jajeta
-140 gr šećera
-1 vanilin šećer
-150 gr čokolade (100 gr za kuhanje+50 gr mliječne)
-200 gr margarina
-150 gr mljevene plazme (ili nekog drugog keksa)
I još:
-4 banane
Priprema
Odvojite žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutite u čvrst snijeg. Žumanca umutite sa šećerom. Sjedinite brašno, prašak za pecivo i kakao, pa sve umutite sa žumancima. Zatim pažljivo umiješajte i snijeg od bjelanaca. Izlijte u veliki pleh, obložen papirom za pečenje, pa pecite na 180 C oko 15 minuta. Pečen biskvit odvojite od papira, pa zarolajte u vlažnu krpu.
Krema:
Na pari umutite jaja sa šećerom. Kad se šećer otopi dodajte čokoladu, pa kuhajte 10-15 minuta. Kremu prohladite, pa dodajte izmiksan margarin. Odvojite 1/3 kreme, za premazivanje rolata, a u preostale 2/3 dodajte mljevenu plazmu. Sve dobro sjeditite, pa premažite biskvit. Dvije banane stavite na jedan kraj biskvita, a dvije na drugi kraj.
Zatim biskvit pažljivo zarolajte sa jedne i sa druge strane, prema sredini. Rolat stavite na tacnu, tako da zarolani rubovi budu prema dole.
Premažite 1/3 kreme,pospite čokoladom u prahu (ili ribanom čokoladom),pa ostavite u frižider da se stegne.
Gotov rolat rezati na parčad.
Preuzeto sa: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar